• Genealogie
 • Lid worden
 • Nieuws & activiteiten
 • Onze collecties
 • Publicaties
 • Heemkunde
 • Contact
 • Links
 • Genealogie  GENEALOGIE … een nooit eindigende passie

  Wat een moeilijk woord !…


  Genealogie is een onderdeel van de geschiedkundige die zich bezighoudt met voorouderonderzoek waaronder de herkomst van de familienaam, en nog veel meer!

  Een ander woord is: ‘stamboomkunde’ ofwel het unieke verhaal van jouw familie en je afkomst.
  Dikwijls met een modern woord … onze ‘roots’ genoemd.

  Ben je avontuurlijk en nieuwsgierig ingesteld? Ben je bestand tegen verrassende ontdekkingen? Dan kan ook jij je er aan wagen…
  aan het onderzoek naar de familieleden die ervoor gezorgd hebben dat jij hier nu op deze wereld rondloopt.

  Avontuurlijk? Ja, soms kom je zelfs aan de andere kant van de wereld terecht… Migratie is immers van alle tijden. Hou ook in het achterhoofd dat dit kleine Belgenlandje in de loop van vele eeuwen het toneel was van heel vele overheersingen.

  Misschien ontdek je dat de nonkel van je grootvader trouwde in centraal Frankrijk, en uiteindelijk is de bruid geen Française zoals je dacht, maar een dame uit Willebroek zelf. Hoe is dat mogelijk? Door onderzoek kom je het allemaal te weten.

  Nieuwsgierig? Ja, hoe meer je over je voorouders te weten komt, hoe meer je wil weten … Waarom? Met wie? Wanneer? Waar? Waren ze rijk of arm? Hoe leefden ze toen? Oei, iemand in je kwartierstaat die overleed op 27 jarige leeftijd, terwijl zijn ouders 80 jaar werden. Wat was er mis met die persoon die zo jong overleed? Aan wat stierf hij of zij? Tijdens je zoektocht krijg je een heel stuk geschiedenis mee, maar wel op een ‘speelse’ manier die best te verteren is.

  Hoe komt het dat je betovergrootmoeder een kind kreeg in maart 1879, ze was nog niet gehuwd!? Neen, hoe het ‘technisch’ in mekaar zat hoef je ons niet uit te leggen, dat weten we wel!
  Maar …Ze trouwde pas in mei 1883 en het kind, dat eerst haar achternaam droeg, krijgt plots de ‘nieuwe’ achternaam van haar echtgenoot. Ben jij dan een nakomeling van een ‘bastaard’ of is haar kersverse echtgenoot dan toch de biologische vader? Maar konden ze door omstandigheden niet huwen in 1879 en moesten ze nog vier jaar wachten alvorens …

  Een zoon zegt aan zijn moeder dat hij legerdienst wil doen bij de Zeemacht (toen legerdienst nog verplicht was). De moeder in paniek … neen, wij zijn al iemand kwijtgespeeld op zee … de onwetende zoon stomverbaasd … tot de betrokkene jaren later ontdekt dat het schip waarop zijn grootoom dienst deed tijdens Wereldoorlog I, getorpedeerd werd. De grootoom overleefde niet en ligt in Calais begraven…

  Hebben we nu echt je aandacht? Ben je zachtjes wakker geschud? Voor alle opzoekwerk en hulp ben je van harte welkom in het Documentatiecentrum van Vaertlinck v.z.w. De vereniging heeft massa’s documenten, jarenlange ervaring en nog steeds heel veel enthousiasme om samen met jou … ontdekkingen te doen, over onze dorpen of over je eigen familie.

  Wees welkom. De toegang en onze hulp zijn volledig gratis. Kom dus eens kennismaken bij een kopje koffie: Vaertlinck v.z.w., Jan Van Winghecentrum, Capt. Trippstraat 33, lokaal 28 (1ste verdieping), 2830 Willebroek. Geopend: elke 2de en 4de zaterdag van de maand, van 9 tot 12 uur. Een afspraak maken kan ook.


  www.vaertlinck.be     info@vaertlinck.be